Βοήθεια

Στην παρούσα σελίδα απαντώνται κάποιες συχνές ερωτήσεις γύρω από τη χρήση και το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης. Προτείνεται όμως πρώτα να ρίξεις μία σύντομη ματιά στον οδηγό πλοήγησης που βρίσκεται στη σελίδα Πληροφορίες.


Χρήση

Πώς μπορώ να βρω ένα τραγούδι;

Αν γνωρίζεις σε ποια συλλογή ανήκει, πλοηγήσου σε αυτήν από τη σελίδα Συλλογές και εντόπισε το τραγούδι μέσα στη σχετική λίστα. Αν θυμάσαι τον τίτλο του τραγουδιού, μπορείς να το βρεις στην αλφαβητική λίστα στον Κατάλογο. Διαφορετικά, από τη σελίδα Αναζήτηση δοκίμασε είτε να συμπληρώσεις στο πεδίο κάποια λέξη ή φράση – κλειδί που να περιέχεται στον τίτλο ή τους στίχους του τραγουδιού, είτε να επιλέξεις από τις ετικέτες μία θεματική ενότητα στην οποία εντάσσεται το τραγούδι.

Πώς μπορώ να ακούσω το επίσημο ηχητικό του τραγουδιού;

Σε αρκετά τραγούδια, ακριβώς κάτω από τους στίχους του τραγουδιού, υπάρχει εργαλείο για την αναπαραγωγή του επίσημου ηχητικού. Αν το ηχητικό απουσιάζει, πιθανότατα το τραγούδι να μην έχει διατεθεί δωρεάν στο διαδίκτυο από τον παραγωγό του. Στην περίπτωση αυτή ενδεχομένως μπορείς να ακούσεις το τραγούδι ακολουθώντας το σύνδεσμο ενός video.

Πώς μπορώ να ακούσω την παρτιτούρα ενός τραγουδιού;

Κάτω από κάθε τραγούδι, στην ενότητα με τις παρτιτούρες υπάρχει ένα αρχείο ήχου mp3 μαζί ένα εργαλείο αναπαραγωγής του. Μπορείς επίσης να κατεβάσεις το αντίστοιχο mp3 ή mid και να το εκτελέσεις από τη συσκευή σου. Σημειώνεται πως όπου έχει συγγραφεί ηχητικό της παρτιτούρας για περισσότερα όργανα, τα ηχητικά αναφέρονται στην πλήρη παρτιτούρα και όχι στην απλή, με τη μελωδία και τις συγχορδίες.

Πώς κατεβάζω μία παρτιτούρα;

Σε κάθε αρχείο παρτιτούρας αναγράφονται εντός αγκυλών ο τύπος και το μέγεθος του αρχείου. Επιλέγοντας αυτό το σύνδεσμο, ανάλογα με το φυλλομετρητή σου, θα ανοίξει ή θα μεταφορτωθεί το αντίστοιχο αρχείο.

Πώς κατεβάζω τους στίχους ενός τραγουδιού;

Δεν υπάρχει κάποιο ειδικό κουμπί για κατέβασμα στίχων. Θα χρειαστεί λοιπόν να καταφύγεις στην κλασική μέθοδο: επιλογή κειμένου από τη σελίδα του τραγουδιού και αντιγραφή. Στη συνέχεια μπορείς να κάνεις επικόλληση στον επεξεργαστή κειμένου που προτιμάς.

Πώς κατεβάζω το επίσημο ηχητικό ενός τραγουδιού;

Πάνω από το εργαλείο αναπαραγωγής του επίσημου ηχητικού αναγράφονται εντός αγκυλών ο τύπος και το μέγεθος του αρχείου. Επιλέγοντας αυτό το σύνδεσμο, ανάλογα με το φυλλομετρητή σου, θα ανοίξει ή θα μεταφορτωθεί το ηχητικό.

Πώς επεξεργάζομαι την παρτιτούρα ενός τραγουδιού;

Εντοπίζεις, κατεβάζεις και φορτώνεις τον κώδικα xml της παρτιτούρας σε ένα πρόγραμμα συγγραφής μουσικής. Στη συνέχεια, ανάλογα με το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς, μπορείς να εφαρμόσεις οποιαδήποτε αλλαγή στην παρτιτούρα. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στη σελιδοποίηση εάν θέλεις να εκτυπώσεις ή να μετατρέψεις σε pdf το αποτέλεσμα.

Πώς μπορώ να κρατήσω μόνο μερικά όργανα από την πλήρη παρτιτούρα ενός τραγουδιού;

Στην περίπτωση αυτή ουσιαστικά θέλεις να τροποποιήσεις το περιεχόμενο της παρτιτούρας. Συνεπώς, ακολουθείς τα βήματα για επεξεργασία της παρτιτούρας που αναφέρθηκαν παραπάνω και ανάλογα με το πρόγραμμα, αφαιρείς ή κρύβεις τα πεντάγραμμα που δεν σε ενδιαφέρουν.

Πώς αλλάζω τη βάση στην παρτιτούρα ενός τραγουδιού;

Ακολούθησε τα βήματα για επεξεργασία μιας παρτιτούρας. Μόλις ανοίξεις το πρόγραμμα συγγραφής μουσικής και φορτώσεις το αρχείο xml, αναζήτησε στο εγχειρίδιο χρήσης του προγράμματος με ποιο τρόπο επιτυγχάνεται η λειτουργία μετάθεσης της βάσης κατά οποιοδήποτε μουσικό διάστημα.

Πώς εκτυπώνω τους στίχους ενός τραγουδιού;

Η ιστοσελίδα δεν παρέχει κάποιο κουμπί γι’ αυτό το σκοπό. Επομένως θα χρειαστεί να τους αντιγράψεις σε κάποιον επεξεργαστή κειμένου και εν συνεχεία να τους εκτυπώσεις.

Πώς εκτυπώνω την παρτιτούρα ενός τραγουδιού;

Άνοιξε πρώτα το αρχείο pdf που θέλεις να εκτυπώσεις. Υπενθυμίζεται ότι σε μερικά τραγούδια υπάρχει διαθέσιμη η παρτιτούρα μόνο με την κυρίως μελωδία και τις συχγορδίες, ενώ σε άλλα επισυνάπτεται και παρτιτούρα για περισσότερα όργανα. Έπειτα μπορείς να προχωρήσεις σε εκτύπωση του αρχείου.


Περιεχόμενο

Υπάρχουν όλα τα χριστιανικά τραγούδια στην ιστοσελίδα;

Βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη προσπάθεια ενσωμάτωσης πλήθους τραγουδιών στη βιβλιοθήκη, με αφετηρία τους ψηφιακούς δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει από τις Χριστιανικές Μαθητικές Ομάδες και τους Χαρούμενους Αγωνιστές. Παρά ταύτα, πάντοτε τα περισσότερα τραγούδια θα βρίσκονται εκτός αρχείου.

Γίνεται να προστεθεί ένα τραγούδι που ψάχνω στη βιβλιοθήκη;

Αν επιθυμείς να συμπεριληφθεί ένα τραγούδι στην ιστοσελίδα, γράψε ένα σχετικό σχόλιο στη σελίδα Αναζήτηση ή στείλε μήνυμα στο info@christianikatragoudia.gr.

Γιατί κάτω από τους στίχους αρκετών τραγουδιών απουσιάζει η ηχητική εκτέλεση;

Έχουν επισυναφθεί αρχεία ήχου με τις επίσημες εκτελέσεις των τραγουδιών σε περιπτώσεις που βρέθηκαν νομίμως δημοσιευμένες στο διαδίκτυο.

Γιατί σε κάποια τραγούδια δεν υπάρχει σύνδεσμος προς video;

Δυστυχώς, είναι πολλά τραγούδια για τα οποία, κατόπιν εκτεταμένης αναζήτησης, δεν βρέθηκε κάποιο σχετικό video στο διαδίκτυο.

Μπορώ να βοηθήσω στον εμπλουτισμό του περιεχομένου;

Ασφαλώς! Αν έχεις το χρόνο και τη διάθεση να συνεισφέρεις, στείλε μήνυμα με τους στίχους, κάποιο ηχητικό ή μία παρτιτούρα στην ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας info@christianikatragoudia.gr.

Οι παρτιτούρες προέρχονται από αυθεντική πηγή;

Καμία παρτιτούρα δεν είναι επίσημη. Όλες έχουν καταγραφεί εξ ακοής και ενδεχομένως αποκλίνουν από την επίσημη εκτέλεση. Ωστόσο, σε πολλά τραγούδια έχει καταβληθεί προσπάθεια οι παρτιτούρες να ακολουθούν πιστά την πηγή τους.

Γιατί η παρτιτούρα διαφέρει από την επίσημη ηχογράφηση;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η παρτιτούρα συμβαδίζει σε μεγάλο βαθμό με την επίσημη ηχογράφηση. Όμως μερικά τραγούδια έχουν γραφεί, για παράδειγμα, σε κλίμακα με ευκολότερο οπλισμό, προς διευκόλυνση των αρχάριων οργανοπαιχτών. Βεβαίως, υπάρχουν και κάποιες μεμονωμένες νότες, συγχορδίες ή σύνθετες μελωδικές γραμμές δεν αναγνωρίστηκαν επιτυχώς.

Διακρίνω ορισμένα «λάθη» στις παρτιτούρες;

Σε τραγούδια χωρίς επίσημη ηχογράφηση συχνά παρατηρούνται διαφορετικοί τρόποι απόδοσης. Φυσικά, ας μην ξεχνάμε ότι το έργο της καταγραφής κάθε παρτιτούρας υπόκειται σε ανθρώπινα τυπογραφικά λάθη. Αξίζει να σημειωθεί ότι μάλλον ο όρος «παρεκκλίσεις» θα ήταν μουσικά πιο δόκιμος από τον απόλυτο όρο «λάθη».

Υπάρχουν παρτιτούρες για όλα τα όργανα;

Σε αρκετά τραγούδια, εκτός από την παρτιτούρα με την κύρια μελωδία και τις συγχορδίες, επισυνάπτεται και μία πολυφωνική παρτιτούρα με περισσότερα όργανα, αλλά όχι με όλα. Συνηθισμένη εξαίρεση αποτελούν τα κρουστά που απουσιάζουν από την παρτιτούρα.


Δυσκολεύεσαι να πλοηγηθείς; Έχεις κάποια άλλη απορία σχετική με το περιεχόμενο της ιστοσελίδας; Μπορείς να γράψεις στα σχόλια παρακάτω ή να στείλεις μήνυμα στο info@christianikatragoudia.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.